Den positive intension
I følge mange forskere er 95 % af vores adfærd er styret af underbevidstheden.


Underbevidstheden har intet ønske om at skabe forandring eller udvikling, den har mere lyst til at bevare alting trygt og velkendt som det den kender. Underbevidstheden kører på ren autopilot og dens primære opgave er at passe på dig og den du er i din kerne. Det betyder at der bag enhver vane, tankemønster, overbevisning og adfærd ligger en indbygget positiv intension, om at beskytte dig, gemt


Det er ikke altid let at gennemskue hvordan dårlige vaner som f.eks. rygning eller overspisning kan have en positiv intension. Men rygning er formentlig ikke startet for bevidst at skade sig selv, og øge risikoen for forhøjet blodtryk, lungecancer og kortere levetid, men måske i stedet ud fra et ubevidst ønske om accept, fællesskab og samhørighed med andre. Overspisning kan være et ubevidst forsøg på at skabe mindre opmærksomhed om sin egen person, ved at gøre sig selv mindre attraktiv.
Uanset hvilken positive intensioner som ligger bag den uhensigtsmæssige adfærd, er det afgørende at anerkender adfæden som en vanen der kører automatisk på et ubevidst plan.


Hypnoterapi handler om tillid, tryghed og samarbejde.

Årsagen til at adfærdsændringer er så vanskelige at gennemføre og fastholde, er at den positive intension som ligger skjult i underbevidstheden, ikke imødekommes ved indførelse af den nye adfærd. Først når underbevidstheden føler sig sikker og har tillid til at den positive intension imødekommes på anden vis, vil den nye adfærd overskrive den gamle vane i det underbevidste sind.

Tryghed er en forudsætning for at skabe vedvarende forandring i underbevidstheden. Ubevidste vaner, mønstre, overbevisninger og adfærd opstår over tid. Med en fokuseret og stærk viljestyrke kan ny adfærd og nye vaner skabes, men hvis det ubevidste sind ikke har tillid til at du i din kerne er sikret, vil den gamle adfærd blive ved med at trække i dig, for at få dig tilbage i sikkerhed.  


Hvad sker der i sindet under hypnosen ?

Under hypnosen er du i en naturlig og velkendt bevidsthedstilstand hvor paraderne er sænket og barriererne lagt ned. Adgangen til det underbevidste sind er åbent for påvirkning og forandring af negative tanker og begrænsende overbevisninger, dårlige vaner og uhensigtsmæssige adfærdsmønstre.

Det er vigtigt at understrege, at du altid er i kontrol under en hypnoterapi-session, og du ikke kan påvirkes eller tvinges til at gøre noget imod din vilje. Hypnoterapi handler om samarbejde mellem dig som klient og mig som terapeut.

Hvad er Hypnoterapi?


Hypnoterapi er en behandlingsform, hvor hypnose bruges til at guide dig ned i en dyb fokuseret mental tilstand, hvor du på samme måde som når du er helt opslugt af en god bog, eller fuld fokuseret på handlingen i en spændende film, glemmer alt om tid og sted, og kun har 100 procent fokus på den ene ting.


Du kender også denne tilstand fra når du falder i staver ved morgenkaffen, eller når du kommer hjem uden helt at kunne huske, hvordan du egentlig kom frem. Du er vågen og din opmærksomhed er dybt opslugt og fokuseret, men du er ikke helt til stede, som du er når du taler med et andet menneske.

Virker det?


Det korte svar er Ja, Hypnoterapi virker?

Der er gennem tiden gennemført mange studier som dokumenterer hypnoterapiens effektivitet. Nedenfor har jeg samlet et lille udsnit med links til forskningsprojekter som dokumentere effekten, men der findes mange andre.


Hypnoterapi kan bruges til en lang række problemstillinger som angst, stress, jalousi, fobier, OCD/tvangstanker, manglende selvværd og selvtillid, rygestop, vægttab, sukkerafhængighed, spiseforstyrrelser, traumebehandling og meget andet.


#1 Svigtende hukommelse

Dansk forskningsprojekt som dokumenterer forbedret arbejdshukommelsen efter behandling med Hypnoterapi hos personer med senhjerneskade


#2 Smerter

#2.1 Smertelindring - Gennemgang af 18 studier som viser en moderat til stor effekt

Undersøgelsen viser, at hypnoterapi er en effektivt smertelindrende metode baseret på analyser af effekten for mere end 900 deltagere. 


#2.2 Kroniske smerter - Sammenligning af fem behandlingsmetoder

Undersøgelsen viser at behandling med hypnoterapi har en tendens til større smertereduktion sammenlignet med andre behandlingsformer uden hypnose (f.eks. opmærksomhedskontrol, understøttende terapi), og har tilsvarende eller bedre virkning end behandlingsformer, der har ‘hypnotisk-lignende’ kvaliteter (f.eks. autogen træning – trinvis afspændingsteknink).


#2.3 Akutte smerter - Hypnose i forbindelse med operation

Klinisk evidens for effektiviteten af ​​hypnose i behandlingen af ​​akutte smerter blev kritisk evalueret baseret på rapporter fra 29 randomiserede kontrollerede kliniske forsøg.
Resultater tyder på, at hypnose reducerer smerte sammenlignet med standardbehandlings- og opmærksomhedskontrolgrupper, og at den er mindst lige så effektiv som sammenlignelige supplerende psykologiske eller adfærdsmæssige terapier.

Derudover gav anvendelse af hypnose i flere sessioner før dagen for proceduren den højeste procentdel af signifikante resultater. Hypnose var mest effektiv ved mindre kirurgiske indgreb.


#2.4 Fantom smerter – casestudie af hypnoterapi for behandling af smerter i amputerede lemmer

  1. 27 år efter amputationen fik klienten sin første hypnosesession.
    Efter tre måneder opstod der kun periodisk stærke smerter, og de orale smertestillende midler blev reduceret dagen. Hans søvnløshed blev desuden forbedret.
  2. Under hypnose fortalte patienten, at hendes brændende smerter stammede fra hendes manglende accept af sit udseende efter amputationen. Smerterne forsvandt helt efter den 9. behandling, og ved kontrol otte måneder senere var de fortsat godt kontrolleret.

    #3. Depression - Evaluering af 10 undersøgelser, der omfattede 13 forsøg med hypnose.

    Denne meta-analyse kvantificerer effektiviteten af ​​hypnose til behandling af symptomer på depression.

    De 13 forsøg indikerer, at den gennemsnitlige deltager, der modtog hypnose, viste mere forbedring end omkring 76 % af kontroldeltagerne som ikke modtog hypnose.